O Društvu

O Društvu
turističkih vodiča Dubrovnik

Uz velike napore, prema tada važećem Zakonu o udruženjima građana, Društvo turističkih vodiča ''Dubrovnik'' osnovano je 15.09.1978. godine i pod tim imenom registrirano 01.12.1978. (tada je brojilo 72 člana). Vrlo brzo DTVD je postalo značajan sudionik dubrovačke turističke ponude i otada uspješno djeluje. Ponosni smo što je za vrijeme rata Društvo sačuvalo svoju dokumentaciju. To je naročito vrijedilo nekim članovima čije su iskaznice izgorjele s njihovim kućama i omogućilo im je da dokažu kako imaju položen stručni ispit i tako kasnije nastave s radom.

Trenutno Društvo broji 359 članova, od kojih je većina aktivna. Članstvo Društva je izrazito heterogeno jer obuhvaća sljedeće skupine:

  • Vodiče kojima je vođenje osnovna djelatnost:
  1. stalno ili sezonski zaposleni u putničkim agencijama
  2. vlasnici obrta – cjelogodišnjeg ili sezonskog
  3. vlasnici tvrtke
  4. upisani u RPO kao slobodno zanimanje
  • Vodiče koji su zaposleni u drugim djelatnostima, a vođenje im je dopunska djelatnost
  • Vodiče umirovljenike

  • Vodiče studente

Dok udruge vodiča u drugim gradovima posreduju u raspodjeli vođenja svojim članovima, u Dubrovniku agencije naručitelji sami biraju i angažiraju pojedine vodiče. Kako bi se članovima koji to žele, omogućila naplata njihovih usluga putem centraliziranog knjigovodstva, DTVD u svom vlasništvu ima tvrtku Vodiči d.o.o. s jednim djelatnikom koji obnaša sve administrativne poslove za Društvo i d.o.o.