O DRUŠTVU

O Društvu turističkih vodiča Dubrovnik

Uz velike napore, prema tada važećem Zakonu o udruženjima građana, Društvo turističkih vodiča ''Dubrovnik'' osnovano je 15.09.1978. godine i pod tim imenom registrirano 01.12.1978. (tada je brojilo 72 člana). Vrlo brzo DTVD je postalo značajan sudionik dubrovačke turističke ponude i otada uspješno djeluje.
Ponosni smo što je za vrijeme rata Društvo sačuvalo svoju dokumentaciju. To je naročito vrijedilo nekim članovima čije su iskaznice izgorjele s njihovim kućama i omogućilo im je da dokažu kako imaju položen stručni ispit i tako kasnije nastave s radom.

Od 1. ožujka 2015. Društvo djeluje na adresi Sv. Križa broj 3 (zgrada TUP-a u Gružu).

Trenutno Društvo broji 359 članova, od kojih je većina aktivna. Članstvo Društva je izrazito heterogeno jer obuhvaća sljedeće skupine:

- vodiče kojima je vođenje osnovna djelatnost:

1. stalno ili sezonski zaposleni u putničkim agencijama
2. vlasnici obrta – cjelogodišnjeg ili sezonskog
3. vlasnici tvrtke
4. upisani u RPO kao slobodno zanimanje

- vodiče koji su zaposleni u drugim djelatnostima, a vođenje im je dopunska djelatnost

- vodiče umirovljenike

- vodiče studente


Dok udruge vodiča u drugim gradovima posreduju u raspodjeli vođenja svojim članovima, u Dubrovniku agencije naručitelji sami biraju i angažiraju pojedine vodiče. Kako bi se članovima koji to žele, omogućila naplata njihovih usluga putem centraliziranog knjigovodstva, DTVD u svom vlasništvu ima tvrtku Vodiči d.o.o. s jednim djelatnikom koji obnaša sve administrativne poslove za Društvo i d.o.o.

O DRUŠTVU

Korisne informacije za turističke vodiče

Ako ste vodiči ili to tek planirate postati pripremili smo niz korisnih informacija...

Korisne informacije za naručitelje vođenja

Tražite vodiča i zanima vas kad i kako ga angažirati, te trebate popis vodiča po jezicima...

AKTUALNO
Tradicionalna besplatna vođenja za građane

Društvo turističkih vodiča Dubrovnik počinje tradicionalna besplatna vođenja za građane po Gradu ove subotu, 13. veljače u 10 sati s polaskom s Pila.